Eero Erkko, Helsingin Sanomien edeltäjän Päivälehden perustaja ja päätoimittaja, matkusti heinäkuussa 1903 viikoksi Havannaan. Matkan tavoite oli suurisuuntainen: oli selvitettävä, löytyisikö Kuubasta paikka hänen kohtalotovereilleen, Suomesta karkotetuille maanmiehille.
Kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikov pyrki nujertamaan vastustajansa riuskoin ottein. Keväällä 1903 Suomesta karkotettiin lukuisia patriootteja, muiden muassa kreivi Carl Erik Mannerheim, Gustaf Mannerheimin vanhempi veli. Karkotettujen joukossa oli myös 43-vuotias journalisti, Nuorsuomalaisen puolueen vaikuttaja ja säätyvaltiopäivämies Eero Erkko.
Maakauppabuumin keskellä
Erkko matkusti ensiksi Ruotsiin, sitten Yhdysvaltoihin. New Yorkissa hän jatkoi työtään kustantajana ja journalistina.
Helpottaakseen karkotettujen maanmiestensä osaa Erkko saapui heinäkuun seitsemäntenä vuonna 1903 Havannaan tarkoituksenaan selvittää mahdollisuuksia maanhankintaan suomalaisia siirtolaisia varten. Kuubassa oli käynnissä suoranainen maakauppojen buumi pohjoisamerikkalaisten sijoittajien hankkiessa halpaa maata.
Havannassa Erkko asettui asumaan Obispo-kadulla sijaitsevaan hotelli Floridaan, aivan vanhan kaupungin ydinkeskustaan. Kaupunki ja hotelli viehättivät vierasta, joka saattoi nyt ensimmäisen kerran nauttia aidoista sikareista aidossa ympäristössä.
Itabon siirtokunta
Liikemiestuttaviensa kanssa Erkko ehti viikon kuluessa tutustua kaupunkiin ja kaupunkilaisiin, myös ympäröivään maaseutuun.
Maakauppoja ei kuitenkaan vielä syntynyt, mutta Erkon pohjustuksen tuloksena huhtikuussa 1904 Itabon alue valittiin lopulta suomalaissiirtokunnan tulevaksi asuinpaikaksi. Itabo sijaitsee Havannan itäpuolella, lähellä Cardenasia.
Itabon siirtokunnan jälkeläisiin kuuluivat Emilio Alberto Koski Díaz ja Väino Huovinen, yhdysvaltalaisen Hoover Electronics -yhtiön perustaja.
Eero Erkko palasi Havannasta USA:han 14.7.1903 ja Suomeen 1905 poliittisten olojen vapauduttua Venäjän ensimmäisen vallankumouksen seurauksena. Varmuuden vuoksi hän hankki syyskuussa samana vuonna ennen paluutaan synnyinmaahan 30 East Cuba Colonization Companyn osaketta.
Erkolle muistohuone hotelli Floridaan?
Suomi-Kuuba-seuran piirissä on tehty aloite Erkon Havannan-vierailun huomioimisesta hotelli Floridassa, vaikkapa perustamalla hänelle omistettu muistohuone.
Toteutuessaan tämä tarjoaisi mahdollisuuden esitellä laajemminkin varsinaista suomalaissiirtolaisuutta Kuubassa ja niitä yksittäisiä suomalaisia, joiden elämänkohtalo on tavalla tai toisella liittynyt Kuubaan.
ESA TULKKI